DESCRIPCIÓ I OBJECTIU DEL PROJECTE

En l'origen de la proposta hi ha la circumstància de celebrar-se aquest any el 75 aniversari de l'Exili republicà (1939-2014). També el fet de trobar-se la seu social de de l'Associació Cultural POPULART al poble de Capmany, a l'Alt Empordà, a 15 quilòmetres del pas fronterer de La Jonquera, per on varen passar a França el gruix més important del prop de mig milió de persones que van configurar un dels exilis massius més importants de l'Europa contemporània i un dels èxodes de refugiats més gran del segle XX.

Aquest projecte consisteix en l'organització i realització d'una exposició, en la qual es mostrarà al públic una col·lecció de llibres d’artista, realitzats expressament per a aquesta exposició, sobre el tema “EXILIS”, entès en sentit ampli. Aquests llibres, realitzats per artistes plàstics, plasmaran creativament les vivències, inquietuds, imaginaris, reflexions... sobre les diverses formes d’exili a les quals, massa sovint, es veuen forçades les persones -també els artistes- per raons alienes a la pròpia voluntat.

S'editarà també un catàleg, en el qual al costat d'imatges dels llibres participants en l'exposició, han sigut convidats a participar-hi amb els seus escrits una vintena d'intel·lectuals i especialistes, per a què hi aportin la seva reflexió sobre el tema dels exilis del punt de vista ètic, sociològic, històric, antropològic...

La mostra contempla la participació de vint-i-quatre d'artistes. Cadascun d'ells participarà amb una obra única amb format de llibre, que podrà contenir només imatges o una combinació d’imatges i textos. A la portada de cada llibre hi constarà el títol i el nom de l’autor/a.

Les obres estaran realitzades en tècniques i materials diversos i tindran uns acabats que permetran la manipulació per part del públic.
Els llibres s’exposaran de manera que els visitants els puguin obrir, fullejar i llegir amb facilitat.

En aquests moments ja s'ha concertat una exhibició d'aquesta exposició a la sala de l'Associació Cultural POPULART de Capmany, durant l'estiu de l'any 2014, any del 75 aniversari de l'Exili Republicà. Està previst que la inauguració es faci el dissabte dia 31 de maig i que es mantingui oberta tots els caps de setmana fins el diumenge 10 d'agost.

Es preveu, també, una itinerància d'aquesta exposició en conveni amb altres institucions, de manera que sigui possible veure-la en diferents municipis, sempre i quan es pugui garantir un espai expositiu i unes condicions de vigilància i supervisió adients amb les característiques de les obres exposades.


JUSTIFICACIÓ

La forma plural, “EXILIS”, no és gratuïta. Des del primer moment ens va semblar oportú i més motivador no acotar la proposta a cap exili concret, per subratllar així el que tots ells tenen en comú: la dramàtica recurrència de conflictes humans que acaben fatalment amb esquinçades socials i psíquiques, molt difícils -si no impossibles- de suturar.

Els esperits creatius sovint pateixen també una mena d'exili davant la freqüent incomprensió dels seus contemporanis: un exili personal, interior -en el doble sentit: geogràfic i psicosocial- que els fa especialment sensibles a aquest tema. D'aquí el nostre convenciment de la vàlua de les seves aportacions. I en aquests temps de crisi social i econòmica, la situació és encara pitjor. Molts creatius han de cercar en altres punts més acollidors del planeta, espais on mostrar la seva obra.

I aquest exili artístic és la punta de l'iceberg d'una dolorosa realitat que evoca èpoques passades de mal record: trenta mil conciutadans van haver de marxar a Alemanya l'any passat, com en els anys quaranta. El nostrat Mediterrani, és una font contínua de notícies dramàtiques (Lampedusa, Ceuta, Líban...) de persones que perden la vida en el seu intent d'exiliar-se a altres terres on puguin realitzar un projecte de vida més digne per a ells i els seus fills. La magnitud i profunditat d’aquests EXILIS contemporanis, interiors i exteriors, és innegable.

Per això, aquest projecte convida els artistes plàstics i els escriptors a expressar, mitjançant textos i imatges, la seva vivència personal de l’exili i/o la seva opinió sobre l’exili a què es veuen, o s’han vist forçats, molts contemporanis seus.


CONTEXTUALITZACIÓ TEMPORAL

Hi ha moltes altres efemèrides sobre el tema de l’exili que es podrien commemorar també l'any 2014. Entre elles, es poden destacar com a més properes a la nostra realitat, aquestes (múltiples quinquennals):

  • a. Serà l’any del 75 aniversari de l’exili espanyol del 1939. Més de mig milió de persones, surten per camins propers a la galeria on es farà l’exposició, cap a França.
  • b. Farà 55 anys (1959) que el Govern de Franco va imposar el “Plan de Estabilización” que va provocar l’emigració massiva de treballadors espanyols a l’estranger durant els anys 60, en un exili de prop de dos milions d’espanyols.
  • c. Farà 25 anys (1989) de l’esclat del conflicte racista a l’escola africana d’adults Samba Kubally de Santa Coloma de Farners. Començava a fer-se visible un nou exili, la immigració estrangera, que va arribar a prop de sis milions de persones a l’estat Espanyol l’any 2010.
  • d. Farà 5 anys (2009) que l’estat Espanyol va entrar en recessió i el Banc d’Espanya va haver d'intervenir la Caixa Castilla-La Mancha, inici de l’ensulsiada del sistema financer espanyol, a causa de la corrupció de polítics i banquers. El “saldo migratori” es va invertir a partir del 2011 i els altíssims índex d’atur (sobretot juvenil) van provocar l’inici d’un nou exili. Només l’any 2011 més de mig milió de persones van abandonar Espanya per motius econòmics, de les quals 62.500 eren espanyoles.